Norsk utgave    English version          

Saltstraumen DykkeCamp
Knaplund
8056 Saltstraumen
Telefon: (+47) 922 60 560
Fax: (+47) 75 58 75 40
dykking@saltstraumen-dykkecamp.no

  

 

Tangsprell - Pholis gunnellus

Bilder og tekst: Vebjørn Karlsen

Tangsprell, Pholis gunnellus, finner vi helt grunt i fjæra, men om vinteren kan den trekke ned til hundre meters dyp. Ved lavvann kan den ligge under steiner eller i fuktig tare. Fjerner man skjulestedet spreller fisken for å komme seg bort, derav navnet Tangsprell. Dette er en liten, ålelignende fisk, som kan bli 25 cm lang. Fargen er marmorert brungult. Ved ryggfinnen er det 9 til 13 svarte flekker omgitt av en tynn lys ring.

To plasser jeg til stadighet treffer tangsprell, er ved Ørneset og i bukta ved Ripnes. Den er å finne i hele Saltstraumen, men på disse to plassene dykker jeg ofte og tilbringer selvfølgelig en del tid på grunna før jeg går opp. Da hender det at et lite hode titter nysgjerrig fram fra et tareblad eller en stein. Om man kan si at en fisk er søt, så må det være denne.

Under døde skjell og steiner kan man finne eggmassen som hunnen har formet til en kule på 2-3 cm. Foreldrene vokter eggene ved å legge seg omkring dem. Tangsprellen spiser små krepsdyr, bløtdyr og rogn. Den blir selv spist av sjøfugl, særlig teist og hegre som vi har mye av i området.

Tangsprell Foto av Vebjørn Karlsen, Saltstraumen DykkeCamp   Tangsprell Foto av Vebjørn Karlsen, Saltstraumen DykkeCamp

Tangsprell Foto av Vebjørn Karlsen, Saltstraumen DykkeCamp   Tangsprell Foto av Vebjørn Karlsen, Saltstraumen DykkeCamp

Tangsprell Foto av Vebjørn Karlsen, Saltstraumen DykkeCamp

Vern om Steinbiten

Publiseringsløsning levert av Seria AS