Polycera quadrilineata

Dette er en av våre vanligste nakensneiler. Du finner dem gjerne i kolonier på tareblad, der de beiter på mosdyr. Den kan bli 4 cm lang.

Polycera quadrilineata
06.02.201819:48 Admin

Uten et skall så skulle man tro at nakensneilene er et enkelt byttedyr. Men de kryptiske fargemønstrene, kamuflasje og oppførsel er med på å beskytte dem. Den viktigste forsvarsmekanismen er dog bruken av kjemikalier som gjør dem uspiselig i smak eller direkte giftig. Nakensneilene skiller ut giften fra maten den spiser og lagrer den i kjertler i huden.

Foto: Vebjørn Karlsen Camera: Nikon D700. Lenses: 60 mm og 105 mm macro. To blitser.

Vebjørn Karlsen
Vebjørn Karlsen

Carl von Linné - Carolus a Linné

Carl von Linné - Carolus a Linné
Den svenske botanikeren, zoologen og medisineren Carl von Linné regnes som ett av naturvitenskapens fremste genier.

Carl von Linnè (13. mai 1707 - 10. jan 1778) begynte å lage latinske navn etter et nytt system. Systemet ga alle planter og dyr to navn; et slektsnavn, og et navn som var spesielt for den spesifikke planten eller dyret (artsnavn). Tidligere kunne navnet på planter eller dyr bestå av ti ord eller mer.

I 1731, bare 24 år gammel, fullførte han sitt berømte system for klassifisering av arter. I sin karriere klassifiserte Linné 8000 planter og 6000 dyr. Mange av hans inndelinger er med tiden blitt forlatt eller forandret. Men hans artsinndeling var likevel et klart fremskritt. Og vi baserer oss fortsatt på dette.

Som dere sikkert har lagt merke til så har noen av dyrene vi har presentert et norsk navn og et navn på latin. At de har et latinsk navn gjør det lettere for forskere i ulike deler av verden å snakke sammen om en bestemt plante eller et bestemt dyr.

Kilde: Wikipedia

google map