Dykking i Saltstraumen

Været i Saltstraumen

Dykking i Saltstraumen byr på fargerike vegger, spennende formasjoner, unikt undervannsliv og heftige strømdykk - et paradis for undervannsfotografer.

16.10.201710:41 Laila Lovise Johansen

I det vannet presser seg gjennom det trange og grunne sundet i Saltstraumen på sin vei inn og ut av fjorden, fører det med seg næringstoffer fra dypet. Dette skaper et unikt undervannsmiljø og du kan forvente å møte et mangfoldig marint liv under dykkingen her.

Strømmen kan komme opp i 26 knop, og kombinasjonen av fart og unik artsrikdom skaper fantastiske dykkeforhold. Men de sterke strømmene og store dybdene, gjør det krevende å dykke her. Vi har dykkesteder her hvor alle kan dykke, men for å oppleve de storslagne strømdykkene, må du ha en del erfaring, god oppdriftskontroll og være komfortabel med å dykke i tørrdrakt.  

Sikten er vanligvis veldig god, spesielt i begynnelsen og slutten av sesongen. I februar/mars og september/oktober kan den være opp til 30 - 40 meter. På sommeren varierer sikten noe, men da er den marine faunaen i full blomstring, med tykke friske tare skoger og anemoner i alle regnbuens farger.

Tunnelen – et dykk gjennom istidens geologi

På slutten av siste istid satte smeltevann stein og grus i roterende bevegelser, og store groper og hull ble meislet ut i fjellet. Disse formasjonene kalles jettegryter. Vi kan se varianter av disse på nesten hvert eneste dykk i Saltstraumen, men Tunnelen er den mest imponerende.

Ta deg et dykk gjennom en vakker bit av vår geologiske historie.

Tunnelen starter på 31 meters dybde og du kommer ut på 25 meter, etter en oppstigning langs vegger dekket av fargerike anemoner. Dykkes Tunnelen på utgående strøm, er sjansen stor for å havne ansikt til ansikt med steinbit på siste del av dykket.

Du passerer også store forekomster av dødmannsfingre, og over deg blafrer en enorm tareskog i strømmen. Se opp for strømmer når du kommer til området med hvit sand, her kan strømmene føre deg opp mot overflaten eller virvle deg rundt om du ikke er forberedt. Er du heldig får du skikkelig fart på dette dykket, som kan foretas både fra båt og fra land. 

Ørneset - perfekt for vidvinkelfotografering

Her finner du alt fra bratte vegger fullstendig dekt av anemoner og nellikk til brede platåer med grønne og røde vekster hvor det ofte ligger steinbit. Området har mange jettegryter i varierende størrelser, med dødmannshender og anemoner i fargerikt fellesskap.

Dette kan være alt fra et rolig strømdykk til fartsopplevelse med opp- og nedstrømmer. God oppdriftskontroll er nødvendig spesielt langs de bratte veggene som går ned til 80 meters dyp. 

Sundstraumen - eventyrlig strømdykk gjennom canyon med hvitkledde vegger

Sundstraumen er bare tilgjengelig med båt, og vi kan dykke der både på inn- og utgående strøm. På inngående starter dykket i en vakker hage med anomoner, nellikk og tang. På vei mot canyon drifter vi langs enorme vegger fullstendig dekt av hvite og orange farger. Selve canyon er hvitkledd av nellikk og anemoner på samme måte, og terrenget skifter fra trang kløft til mer åpne områder.

Vakreste dykkestedet i Saltstraumen?

Canyon ender i det vi flyr over en jettegryte, og fortsetter inn i en bakevje, hvor det er mindre strøm. Her kan vi enten ligge og studere vakker tareskog og alt som vokser under den, eller vi kan ta karusellen, som innebærer å svømme tilbake til canyon og drifte rundt til jettegryten på nytt. Dette er en av våre virkelig store favoritter, og på mange måter det vakreste dykkestedet i Saltstraumen, om ikke i hele verden?

Tuvsjyen - fotografers favoritt for både macro og store fisk

Dette dykkestedet ligger på innsiden av Saltstraumen og er ofte brukt som "check-out"-dykk. Men mange fotografer velger å dykke her gang på gang, da det marine livet er svært rikt. Store platåer og små vegger avløses av sandpartier hvor du kan møte steinbit, kveite og forskjellige typer flyndrer. Dykket starter på Tuvsjyen steinaldercamp, og følger strømmens retning. 

Tuvsjyen steinaldercamp tilbyr matopplevelser fra steinalderen og flotte råstoffer fra området.

Oksebåsen – bukt med en trang kløft verdt å besøke

Oksebåsen har en fjellformasjon som er lett å huske, en trang kløft som går fra overflaten og hele veien ned til bunnen på 60 meter. Kløften gir fisker og smådyr et godt skjul og le for de sterke strømmene. Veggene er dekt av fargerike vekster hele veien ned. På 27 meters dyp har det kilt seg fast en stor stein det er verdt å titte nærmere på, se om du kan finne ansiktet til et Neandertalermenneske der.

Veggene er dekt av fargerike vekster hele veien ned.

I tillegg til store fiskestimer, finner du i Oksebåsen omtrent alt av marint liv som utfolder seg i Saltstraumen. Men se opp for strømmer, spesielt om du beveger deg bort fra kløfta. Et godt råd  -  du ønsker ikke å befinne deg  i Oksebåsen når strømmen er inngående.

Rundholmen – en fargerik perle fra topp til bunn

Rundholmen er en av våre favoritter, og kan dykkes på mange ulike måter. Tilgjengeligheten i tillegg til variasjonen i farger og marint liv du opplever her, er grunnen til at vi kaller Rundholmen en perle. En vegg dekket av dødmannshender lyser intenst i orange, andre steder finner du anemoner i alle regnbuens farger. Store steinbit gjemmer seg under tareskogen, og på platåene ligger flyndre og kveite. Ute i det store blå svømmer store stimer med sei, og en og annen stor torsk.

Dette kan være et relativt enkelt dykkested, men krever god oppdriftskontroll da det foregår over store dybder.  

Brukaret – “speed drift diving”

Brukaret er det dykket som gir mest fart, og her kan du virkelig oppleve hva det vil si å dykke i verdens sterkeste malstrøm. Dykket starter på innsiden av broen og går langs hele nordsiden forbi Kobbskjæret (den lille holmen). Vi drifter relativt rolig til å begynne med langs en vegg, passerer tang og steiner til vi kommer til en kjempestein.

Der venter vi til strømmen gir oss et "kick", da slipper vi taket i steinen, og flyr over bunnen. Dykket ender av og til med at du må holde deg fast i en tarelegg for å få gjennomført sikkerhetsstoppet. Dykket er krevende og forbeholdt erfarne dykkere.

Priser

  • Et dykk med privat guide - 675 kr.*
  • Et dykk med guide i gruppe - 595 kr per person.*

* I prisen inngår luft og bly. Vi har 10 & 12 liter 300 bars tanker eller 15 liter 232 bar tanker. Bly for lommer og belte finnes i ulike størrelser. Husk å ta med blylomme til din egen BCD.

*Om vi har en gruppe på 4 dykkere kan vi benytte båt. Flertalet av våre dykkesteder kan nås fra land, men et par kan kun dykkes fra båt.

*Erfarningsnivå bør være AOW 50+ med bra kontroll på tørrdrakten samt sertifikat for tørrdrakt. Husk at det er den som har minst erfaring i en gruppe som styrer hvor krevende dykk gruppen kan tilbys.

Leie av utstyr 

Leie av komplett utstyr ved guidede dykk koster: 1 dykk 395 kr eller 545 kr for en dag. Tørrdraktene vi har til utleie er Waterproof D10 Pro. BCD og regulatorer fra ScubaPro.

Kart med dykkeplatser
Vebjørn Karlsen
Tunnelen
Tunnelen sett underfra
Vebjørn Karlsen
Steinbit med reke
Vebjørn Karlsen
Ørneset
Vebjørn Karlsen
Tuvsjyen - kveite
Vebjørn Karlsen
Sundstraumen
Vebjørn Karlsen
Brukaret
Vebjørn Karlsen
Rundholmen
Vebjørn Karlsen
Oksebåsen
Vebjørn Karlsen
Tangsprell
Vebjørn Karlsen
Frynsesnegl - flabellina verrucosa
Vebjørn Karlsen
Palio dubia
Vebjørn Karlsen
Blåsnegl - ansates pellucida
Vebjørn Karlsen
Breiflabb - lophius piscatorius
Vebjørn Karlsen
Dvergulke - taurulus bubalis
Vebjørn Karlsen
Kveite - hippoglossus hippoglossus
Vebjørn Karlsen
Brun frynsnegl

Andre relevante artikler

google map