Norsk utgave    English version          

Saltstraumen DykkeCamp
Knaplund

Telefon:
Fax:

  

 

Sjøhare - Aplysia punctata

Bilder og tekst: Vebjørn Karlsen

Sjøhare, denne bakgjellesneglen ser ut til å mangle skall, men skallet er der, omsluttet av bløtdeler. Arten kan bli meget stor; opptil 30 cm lang, men hos oss er de sjeldent lengre enn 7 cm. Fargen er vanligvis rødbrun med lyse flekker. Mørkere og lysere varianter forekommer i lilla, grønt og nærmest svart ut fra hva den beiter på. Du kan finne dem på grunt vann blant algene de spiser. Hvis den blir forstyrret kan den skille ut et slimete purpurfarget sekret. 

Her i Saltstraumen har den vært en sjelden gjest. En ”koloni” slo seg ned en sesong i bukta der Saltstraumen DykkeCamp har båten liggende. Så var de ”borte” i 12 år før de ble observer igjen ved Tuv for to år siden. De to siste sesongene har de vært her, og vi finner dem over hele Saltstraumen, Sundstraumen og Mørkvedbukta. Og de legger sågar egg, mulig at de er kommet for å bli? 
Sjøharen er et viktig forsøksdyr i laboratorier ved studie av læring og atferd. De er spesielt ettertraktet fordi de har et relativt enkelt nervesystem med svært store nerveceller som det drives smerteforskning på.

  Sjøhare Foto Vebjørn Karlsen Saltstraumen DykkeCamp
 Sjøhare Foto Vebjørn Karlsen Saltstraumen DykkeCamp   Sjøhare Foto Vebjørn Karlsen Saltstraumen DykkeCamp
 Sjøhare Foto Vebjørn Karlsen Saltstraumen DykkeCamp   Sjøhare Foto Vebjørn Karlsen Saltstraumen DykkeCamp
Vern om Steinbiten

Publiseringsløsning levert av Seria AS